RSS
czwartek, 20 maja 2010
Dna moczanowa, podagra

Dna moczanowa jest chorobą cywilizacyjną. Towarzyszy ludzkości od zawsze. W dawnych czasach nazywana "chorobą bogaczy" jest ona przewlekłym i nieuleczalnym schorzeniem. W dzisiejszych czasach dzięki postępowi medycyny można ją prawie całkowicie wyeliminować, poprzez przestrzeganie odpowiedniej diety. Podstawową przyczyną dny moczanowej jest nadmierna ilość kwasu moczowego w organizmie oraz zaburzeniach w jego wydalaniu i wytwarzaniu z pokarmu. Wyróżnia się dwa rodzaje tej choroby: pierwotną oraz wtórną. Każdy objaw artretyzmu musi być niezwłocznie zgłoszony do lekarza pierwszego kontaktu.

Objawy, które charakteryzują dnę moczanową to ataki chorobowe. Choroba przez długi czas niszczy nasz organizm w ukryciu i bezobjawowo. Napady chorobowe pojawiają się zazwyczaj rano i nie leczone trwają przez trzy tygodnie po czym ustępują samoczynnie. Staw objęty atakiem jest zaczerwieniony, pojawia się obrzęk oraz skóra wokoło jest napięta i błyszcząca. Z czasem ataki są coraz częstsze oraz obejmują coraz większą ilość stawów. Po pięciu do dziesięciu latach, od pierwszego ataku, pojawia się ogólnoustrojowy stan zapalny.

Leczenie dny moczanowej opiera się głównie na odpowiedniej diecie, która musi być przygotowaną indywidualnie przez specjalistycznego dietetyka. Dieta musi być uboga w związki purynowe. Podczas choroby należy wystrzegać się warzyw, mięsa, tłuszczy oraz potraw pieczonych, smażonych oraz duszonych. Dna moczanowa zmusza do pożegnania się z codzienną kawą lub wieczorną herbatą. Produkty, które nie zawierają puryny i jednocześnie można je przyjmować podczas hipercholesterolemii, hiperlipoproteinemii lub cukrzycy ( która jest powikłaniem dny moczanowej ) to mleko, ser, ryż oraz owoce. Podczas tej choroby ważna jest regularność w spożywaniu posiłków. Należy pamiętać, że ostatni posiłek trzeb zjeść maksymalnie trzy godziny przed snem. Kwas moczowy odkłada się dużo szybciej podczas snu. Leczenie podagry opiera się również na rehabilitacji stawów dotkniętych chorobą, usuwaniem operacyjnym guzów dnawych oraz leczenie innych powikłań dny.

 

17:02, refluks24
Link
Dna moczanowa, podagra - Co to jest ?

Dna moczanowa – co to jest?

 

Dna moczanowa, nazywana również podagrą, artretyzmem lub skazą moczanową. Znana jest od wieków, jej opisy pojawiły się już w starożytności. Choroba ta dotyczy układu przemiany materii, a ściśle związana jest z zaburzeniami metabolizmu kwasu moczowego w organizmie, powstającego z puryn. Podczas tej choroby, kwas moczowy przybiera postać kryształków i nadmiernych ilościach odkłada się w różnych częściach ciała, a szczególnie w stawach i tkankach około kostnych. W czasie choroby charakterystycznymi objawami są guzki dnawe, które pojawiają się w stawach, ścięgnach lub w małżowinie usznej.

Główną przyczyną choroby jest zwiększone wytwarzanie kwasu moczowego ze składników żywnościowych zawierających puryny albo też niedostateczne wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Kwas pozostały w organizmie jest odkładany, w postaci kryształków, głównie w stawach. Dna moczanowa jest ściśle związana z trybem odżywiania. Jedzenie dużej ilości mięsa, białka oraz nadmierne picie kawy oraz alkoholu bardzo sprzyja rozwojowi tej choroby. Ataki artretyzmu następują zazwyczaj po spożyciu obfitego posiłku zakrapianego alkoholem. W dawnych czasach dna była nazywana, z tego powodu, "chorobą bogaczy". Co ciekawe kobiety chorują około dwadzieścia dwa razy rzadziej od mężczyzn!

W medycynie wyróżnia się dwa rodzaje dny: pierwotną oraz wtórną. Dna pierwotna charakteryzuje się nadmiernym wytwarzaniem kwasu moczowego z pożywienia przez organizm oraz zaburzeniami jego wydalania przez nerki. Ataki dny pierwotnej pobudzane są zazwyczaj przez złą dietę bogatą w alkohol, mięso, związki purynowe oraz nadmierny wysiłek fizyczny. Dna wtórna powodowana jest natomiast przez nowotwory, białaczkę, chemioterapię lub leczenie napromieniowaniem i cytostatykami. Polega ona na nadmiernym gromadzeniu się w organizmie kwasu moczowego, powodowane przez zaburzenia w jego wydalaniu. Zaburzenia te może powodować, między innymi, przewlekłą chorobę nerek lub cukrzycę, która jest jednocześnie jednym z powikłań dny. Pamiętajmy, że diagnoza i rozpisanie diety należy do lekarza i nie należy odbierać mu tych zadań, gdyż może się to dla nas bardzo źle skończyć!

 

Dna moczanowa, podagra - leczenie

Rozpoznanie, przebiego oraz leczenie dny moczanowej.

 

Podagra, inaczej dna moczanowa, to choroba, która na dzień dzisiejszy jest nieuleczalna! Dzisiejsza medycyna nie odkryła jeszcze skutecznego antidotum na to schorzenie. Jedyne co możemy zrobić, w kierunku uniknięcia napadów dny, to zachowanie odpowiedniej diety czasem wspomaganej środkami farmakologicznymi.

Dna charakteryzuje się tym, że przez długi czas jest bezobjawowa. Pierwszym jej symptomem jest zazwyczaj atak artretyzmu. Przejawia się on ostrym bólem jednego, a czasem kilku stawów. Ból występuje wraz z ogólnoustrojowym stanem zapalnym. Ataki zazwyczaj pojawiają się rano i nagle, w ciągu dwóch godzin ból staje się nierozniesienia. Każdy ruch lub dotyk miejsca ataku sprawia cierpienie. Zazwyczaj do ataków chorobowych dochodzi po obfitej kolacji zakrapianej alkoholem. Podczas ataku, skóra wokoło stanu staje się napięta i lśniąca, występuje obrzęk, zaczerwienienie oraz ostry stan zapalny. Nieleczony atak ustępuje samoczynnie po około trzech tygodniach. Z czasem objawy dny moczanowej nasilają się, ataki występują coraz częściej oraz obejmują coraz większą ilość stawów. Przez pierwsze dwa lata występują one sporadycznie. Po około pięciu latach dochodzi do przewlekłego zapalenia wielostawowego. Po sześciu siedmiu latach, uszczerbku doznają również nerki, dochodzi do kamienicy nerkowej, a w niektórych przypadkach pojawia się niewydolność nerek.

Leczenie dny moczanowej skupia się głównie na trzech kierunkach: leczeniu powikłań, obniżenia poziomu kwasu moczowego w organizmie oraz doraźnie leczenie ostrych napadów choroby. Ten ostatni kierunek skupia się na leczeniu stanów zapalnych przez podawanie kolchicyny lub niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Ważnym elementem jest również podawanie odpowiednie ilości płynów aby zapewnić odpowiednie ich wydalanie z organizmu, co pomaga obniżyć poziom kwasu moczowego. Leczenie powikłań głównie opiera się na operacyjnym usuwaniu guzów dnawych, rehabilitacji stawów dotkniętych atakiem oraz leczenie powikłań związanych z chorobami nerek.

 

 

Podagra - Dna moczanowa - Dieta

Odpowiednia dieta, a dna moczanowa.

 

Dna moczanowa to schorzenie bardzo utrudniające życie pod względem spożywanych pokarmów. Każdy chory musi mieć ułożoną, odpowiednią dla danego przypadku, bardzo rygorystyczną dietę. Osoba dręczona podagrą musi zapomnieć między innymi o: podrobach mięsnych tj, wątroba, serca, mózgi, bardzo niewskazane są również: sosy mięsne, zupy na wywarach mięsnych, galarety mięsne, sardynki, śledzie, groch, fasola, soczewica, bób oraz używki takie jak: kawa, herbata lub kakao. Ważnym czynnikiem leczenia dny, poprzez odpowiednią dietę, jest harmonogram posiłków, muszą one być regularne, ostatni posiłek powinno się spożywać około trzech godzin przed snem. Podczas snu, kwas moczowy jest zatrzymywany w organizmie w dużo większych ilościach niż za dnia.

Dieta w przypadku dny moczowej powinna być obfita w produkty, które zawierają bardzo mało lub wcale nie zawierają związków purynowych. Należą do nich, przede wszystkim, ser, mleko, ryż oraz wszystkie owoce. Inne produkty, które są przydatne w przypadku planowania diety dla chorego na dnę moczową to: masło, śmietana, miód, dżemy, marmolady i cukier. Niestety, częstym powikłaniem dny jest cukrzyca, która skutecznie wyklucza, wymienione wyżej produkty. Podstawą diety moczanowej jest spożywanie bardzo małej ilości wszelkich tłuszczy. Dna moczanowa zmusza do pamiętania, aby potrawy przygotowywać bez użycia tłuszczu, można go jedynie dodać na surowo do ugotowanej potrawy. Pamiętać trzeba, że posiłki należy przygotowywać tylko poprzez gotowanie w wodzie lub na parze. Osoba chora na dnę musi liczyć się z całkowitym zakazem spożywania potraw smażonych, duszonych oraz pieczonych. Wszystkie warzywa muszą być gotowane, zawierają one niestety dużo puryny oraz witamin, które trzeba zazwyczaj uzupełniać sztucznie.

Prawidłowa dieta w przypadku dny może obniżyć poziom kwasu tłuszczowego w organizmie nawet o dwanaście procent. Powinna ona być przygotowana indywidualnie przez lekarza specjalistę. Czasem sama dieta to za mało aby opanować chorobę, czasami potrzebne jest również leczenie farmakologiczne.

 

wtorek, 20 kwietnia 2010
Dna moczanowa - dieta i leczenie

Masz już dość anonimowych i niesprawdzonych porad z Internetu? Sprawdź to praktyczne kompendium wiedzy o dnie moczanowej, którego autorem jest lekarz specjalizujący się w medycynie rodzinnej.

W pierwszej części poradnika, poznasz wszystko, czego potrzebujesz, aby zrozumieć chorobę. Autor pisze prostym i zrozumiałym językiem, wyjaśniając "po ludzku" skomplikowaną, medyczną terminologię.

W drugiej części poradnika, otrzymujesz gotowe odpowiedzi i rozwiązania na wszelkie możliwe pytania i problemy. Dzięki temu nauczysz się, jak pokonać dnę, a Twoje życie stanie się o wiele łatwiejsze.

Otrzymasz także przepisy kulinarne – gotowe receptury na smaczne i zdrowe posiłki oraz sześć dodatków ściśle związanych z tematyką dny moczanowej.

Dna moczanowa nie ma żadnych tajemnic przez autorem, bo praktykuje jako lekarz rodzinny we Wrocławiu.

To, co poleca doktor Kokurewicz działa i zostało sprawdzone - zarówno przez niego, jak i jego pacjentów.

Zamów poradnik i przekonaj się, jak łatwo możesz poskromić dnę.